sobota, 7 kwietnia 2012

Dlaczego koty lubią ryby ?

Tłuszcz jest jednym z głównych składników kociej diety decydującym o smaku potraw. Dlatego nasze mruczki tak uwielbiają tłuste przysmaki. Wyjaśniamy znaczenie tłuszczów w diecie kotów. 

Tłuszcze to źródło energii i niezbędnych kwasów tłuszczowych. Zapewniają też odpowiednie środowisko do wchłaniania z przewodu pokarmowego witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K) – aby było to możliwe, wystarczy zazwyczaj zaledwie 1-2 proc. dowolnego tłuszczu w całkowitej ilości pokarmu.
Wykorzystanie tłuszczu przez organizm jest uzależnione od stanu jego odżywienia. Jeżeli zwierzę ma dostateczną ilość składników energetycznych, tłuszcze odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej, natomiast przy ich niedoborze zostają natychmiast przekształcone w energię. Tłuszcz jest najbardziej wydajnym składnikiem energetycznym – dostarcza ponaddwukrotnie więcej energii niż białka czy węglowodany. Dlatego trzeba ostrożnie modyfikować jego zawartość w diecie, aby nie doprowadzić do otyłości.

Idealne rybki
Kwasy tłuszczowe to nie tylko źródło energii i główna przyczyna otyłości, ale także składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania błon komórkowych. Niedobory tych kwasów utrudniają gojenie się ran, pogarszają stan skóry (łuszczy się, może dojść do ropnego zapalenia) i sierści (staje się matowa i łamliwa). Szczególną rolę odgrywają tzw. niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) zwane także wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi (WKT). Są to kwasy z tzw. rodzin n-3 i n-6 (lub inaczej omega-3 i omega-6), występujące przede wszystkim w olejach roślinnych i rybnych. Ich  niedobór powoduje pogorszenie stanu zdrowia zwierząt. Koty nie są w stanie ich samodzielnie wytwarzać, a w przeciwieństwie do psów właściwie nie mogą ich także przekształcać, dlatego tak ważna jest ich dostarczanie w diecie.  Idealnym pod tym względem pokarmem są tylko ryby, dlatego nie ma się co dziwić, że koty tak je uwielbiają. To specyficzne upodobanie nie wynika więc z wyjątkowego smaku ryb, ale z konieczności uzupełnienia NNKT. Z tego też powodu oleje roślinne (z wiesiołka, z ogórecznika), które są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych u psów, u kotów pełnią rolę podrzędną.

Tłuszczyk grzeje
Przyjmuje się, że zapotrzebowanie  kotów dorosłych na tłuszcz wynosi 10-30% suchej masy pokarmu, choć w przypadku skłonności do otyłości jest znacznie niższe (8-17%), zaś u kotów starszych wynosi 10-25% suchej masy pokarmu. Kotki w ciąży i laktacji powinny otrzymywać pokarm zawierający 18-35% tłuszczu w suchej masie pokarmu. W przypadku kociąt tłuszcz jest jednym z najważniejszych składników pokarmowych, ponieważ rodzą się one z niewielką zawartością tłuszczu w organizmie (5,5%), stąd są bardzo wrażliwe na niedobory energetyczne oraz zbyt niską temperaturę. Po upływie 18 tygodni tłuszcz w organizmie kociaka stanowi już 14,5% masy ciała i zwierzę jest mniej wrażliwe na niedobory energetyczne. Dieta podawana kociętom nie powinna jednak zawierać mniej niż 18% i nie przekraczać 35% tłuszczu. 
Przeprowadzone badania wykazały, że koty najchętniej zjadają dietę zawierającą około 25% tłuszczu, co dowodzi, że (biorąc pod uwagę jego wartość energetyczną) koty preferują tłuszcz jako źródło energii. A ponieważ są stosunkowo słabo przystosowane do metabolizowania węglowodanów, podawanie im diety o znacznie wyższej niż psom zawartości tłuszczu nie stanowi dla nich aż tak dużego zagrożenia otyłością. Oczywiście wyjątkiem są koty wysterylizowane/wykastrowane.

Smaczne tłustości
Tłuszcz jest jednym z głównych składników diety decydującym o jej smakowitości, dlatego bardzo często właściciele kotów próbując poprawić smakowitość podawanej w warunkach domowych karmy dodają do niej większe ilości tłuszczu.  Trzeba jednak pamiętać, że zwiększanie zawartości tłuszczu wymaga jednak także podawania zwiększonych ilości witaminy E, ponieważ przy niedoborach witamin o działaniu przeciwutleniającym tłuszcze zawarte w pokarmie mogą zbyt szybko jełczeć! Koty bardzo lubią tłuste pokarmy, stąd nie jest niczym zaskakującym, że wszelkie komercyjne przekąski dla tych zwierząt zawierają olbrzymie ilości tłuszczu. Jeżeli więc takie przekąski będziemy podawać jako dodatek do normalnej diety, a nie zamiast jej części, jesteśmy na prostej drodze do otyłości. Ponadto nadmiar tłuszczu w pokarmie przyspiesza przechodzenie treści przez przewód pokarmowy, co w efekcie prowadzi do pogorszenia strawności innych składników pokarmowych oraz może być przyczyną luźniejszych stolców.
W karmach komercyjnych jako źródło tłuszczu w  traktowane są składniki, które zawierają go ponad 50 proc. To głównie tłuszcze zwierzęce (wieprzowy, drobiowy, sadło wołowe) lub oleje roślinne (słonecznikowy, sojowy, kukurydziany). W dietach przygotowywanych w domu źródłem tłuszczu bardzo często są pokarmy będące jednocześnie źródłem białka. Tak jest w przypadku wołowiny, żeberek, bekonu, karkówki, czy sera żółtego. Nieco mniejsze ilości tłuszczu niż białka zawierają ryby w oleju, wątróbka, nerki, serca, kurczak ze skórą, całe jaja, sery typu mozarella czy polędwica wieprzowa. Dlatego przygotowując karmę w domu z wykorzystaniem tych składników nie ma konieczności dodawania specjalnego źródła tłuszczu. W takich przypadkach warto jednak dodać jako suplement olej rybi, ponieważ spełnia on zapotrzebowanie kota na niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz